Site Loader
Jošanicka 119

Međunarodni program Eko-škole razvila je Fondacija za obrazovanje za okoliš (FEE) 1994. godine, a danas se realizira u 67 država svijeta i 60.000 škola. Od kraja 2018. godine i Bosna i Hercegovina je dio ovog programa a ovlašteni predstavnik za BiH je Inkubator društvenih inovacija MUNJA.

Ovaj program pomaže da se obrazovanje za zaštitu životne sredine dodatno unaprijedi u pojedinim obrazovnim ustanovama (od vrtića, preko škola do fakulteta) u saradnji sa općinama, gradovima, komunalnim preduzećima, civilnim sektorom, medijima i mladima, a sa ciljem odgajanja nove generacije mladih koji će biti ekološki osviješteni, osnaženi i aktivni u svojim zajednicama. Razvoj programa pomaže kompanija EKOPAK – prvi ovlašteni operater sistema za upravljanje ambalažnim otpadom, a specijalni partner za realizaciju programa u srednjim školama je Coca-Cola.


27.11.2019. godine održan je info-seminar. Seminaru je prisustvovala profesorica Mubera Hafizović, na kojem se informirala o načinu ulaska u sistem EKO-ŠKOLE, kojih je to 7 koraka za dobivanje zelene zastave, na koji način kreirati partnerstva u lokalnoj zajednici i kako efikasno realizirati međunarodni program.
Naša škola je aplicirala za ovaj projekat te dobila pozitivan odgovor. Radujemo se učešću u programu Eko-škole i nadamo se da će naša škola, kroz buđenje svijesti kod mladih i promoviranje brige za okolinu, na tom putu biti nagrađena zelenom zastavom.

Post Author: mssvogosca

Komentariši