Site Loader
Jošanicka 119

Učenica IV1 razreda Srednjoškolskog centra Vogošća, Lamija Bašalić, je povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a napisala tekst koji prenosimo:

“Svake godine 1. Decembra obilježava se Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Toga dana, usmjerava se pažnja svih stanovnika Zemlje prema AIDS-u kao vodećoj globalnoj prijetnji. Već po tradiciji, volonteri Crvenog krsta, ujedno učenici naše škole, pokazali su na važnost ovog dana. Kroz razgovore sa učenicima, približili su ih ka stvarnosti ovog problema. Cilj obilježavanja je podizanje svijesti zajednice o HIV infekciji, uključujući potporu i razumijevanje za oboljele od AIDS-a i članove njihovih porodica, te potrebu razvijanja obrazovnih i preventivnih inicijativa. Kroz nošenje crvenih vrpci, kao zaštitnih simbola, pokazali su na važnost ovog problema. Crvenu vrpcu kao simbol podrške ljudima oboljelim od AIDS-a, osmislio je 1991. godine slikar Frank Moore (New York 1953-2002). Na tu zamisao je došao nakon što je zapazio da njegove najbliže komšije nose žute vrpce kao potporu kćeri koja je kao američki vojnik sudjelovala u Zaljevskom ratu. 
Budući da crvena boja simbolizira i ljubav i krv, a značenje isticanja vrpce potporu, nastala je crvena vrpca kao autorski nezaštićeni rad koji će se koristiti kao sredstvo podizanja svijesti ljudi diljem svijeta. Nastojimo kao obrazovna institucija da naučimo i pomognemo našim učenicima, kao i budućim generacijama. Zajedno smo jači. Svaka bolest ima lijek! “

Post Author: mssvogosca

Komentariši